باستان شناسان

ارائه دهنده خدمات مشاوره ای کنکور کارشناسی ارشد و دکتری باستان شناسی

باستان شناسان

ارائه دهنده خدمات مشاوره ای کنکور کارشناسی ارشد و دکتری باستان شناسی

باستان شناسی

باستان شناسی در معنای وسیع خود، مطالعه گذشته بشر است. همچنین به مجموعه ای از روش ها که برای استخراج اطلاعات به کار می رود و نیز به شیوه بررسی گذشتگان باستان شناسی گفته می شود که هم بازتابی از داده هایی است که در دسترس هستند و هم بیانگر آموزش آکادمیک و جهت گیری نظری باستان شناسان است. در آمریکا، باستان شناسی زیرشاخه ای از انسان شناسی است. انسان شناسی رشته ای است که در صدد مطالعه بشر در ابعاد گوناگون فیزیکی، فرهنگی، زبان شناسی و تاریخی است. انسان شناسان به فرهنگ بشر و رشد او می پردازند، در حالی که باستان شناسان با تغییرات فرهنگی و تنوع فرهنگ ها سر و کار داشته اند. البته بیشترین تفاوت باستان شناسی با انسان شناسی در این است که باستان شناسی با گذشتگان مردمی که اغلب گمنام هستند و با فرهنگ هایی که افراد به ندرت در آنها مشاهده می شوند، سر و کار دارد. و باز از این نظر با هم تفاوت دارند که باستان شناسان به جای بررسی خود مردم، آثار بشر صنایع دستی و مکان های فعالیت او را مطالعه می کنند. بنابراین اگر چه نمی توان هرگز باستان شناسی را همپای انسان شناسی قرار داد اما باستان شناسی می تواند با افزودن یک بعد زمانی که مردم زنده در آن وجود ندارند، کمک شایانی به انسان شناسی و تاریخ، هر دو، بنماید. باستان شناسی بخشی از انسان شناسی و وابسته به آن است، اما موضوع اصلی آن متفاوت است، روشهای آن وجوه مشترک چندانی با انسان شناسی عمومی ندارد و تفاسیر آن به جای پرداختن به جزئیات، به امور کلی گرایش دارند، اموری که به جای سر و کار داشتن با "قطعات ایستای زندگی" به جریان های زندگی می پردازند.

اینکه باستان شناسی حاوی مسایل زیادی است و اینکه باستان شناسان علایق بسیار متنوعی دارند در این حقیقت مشهود است که می توان آنها را در حوزه های هنر، تاریخ، ادبیات کلاسیک، زبان ها و انسان شناسی یافت. بنابراین باستان شناسی گستره وسیعی از موضوعات و علایق را در بر می گیرد، و می توان آن را از یک سو تحقیق محض و از سوی دیگر تکنولوژی کاربردی در نظر گرفت. با چنین گستره ای، تعجب آور نیست که بسیاری از باستان شناسان به زبان های حرفه ای غیرقابل فهم صحبت کرده و می نویسند. به همین دلیل نمی توان به طور سیستماتیک طیف کاملی از مسائل باستان شناسی را به تصویر کشید؛ آنچه که می توان انجام داد، تمرکز روی شاخه ای از باستان شناسی است که به عناوین متفاوت باستان شناسی پیش از تاریخ، کهن انسان شناسی یا همان پیش از تاریخ نامیده می شود. در عین حال، باید تصریح کرد که اکثر اصول توصیف شده در اینجا به تمام حیطه باستان شناسی مربوط می شود، گر چه تکنیک های خاص، مراحل و موضوع اصلی در میان شاخه ها با هم متفاوت هستند.

کلمه "پیش از تاریخ" به اندازه ای آشنا و پرکاربرد است که ممکن است تصور شود مدت های مدید به کار رفته است، اما چنین نیست، در هر حال، اولین کاربرد مدرن از این واژه تنها به اندکی بیش از 100 سال یعنی سال 1851 برمی گردد، زمانی که دنیل ویلسن آن را در عنوان کتابش "باستان شناسی و رویدادهای پیش از تاریخ اسکاتلند" به کار برد. اندکی پیش از آن، در سال 1833، تورنل، این موضوع را مطرح کرد که عصر بشری را می توان به دو دوره تقسیم کرد. "دوره پیش از تاریخ که از زمان پیدایش انسان بر روی زمین تا شروع قدیمی ترین سنت ها ادامه داشته است" و "دوره تاریخی که به بیش از هفت هزار سال پیش نمی رسد".

به عنوان یک نقطه عطف، تاریخ حدود سه هزار سال قبل از میلاد، بعد از اختراع خط در جایی که امروزه عراق کنونی است، آغاز شد. زبان آن زمان سومری بود و به خط میخی روی الواح گلی نوشته می شد. کهن ترین الواح، تصویرنگاره هستند و نمی توان آنها را وسایل کارآمد ارتباط جمعی نامید. در حقیقت، چند صد سال پیش از اختراع خط، مردم از تصویرنگاره ها به طور وسیعی جهت ثبت اسناد اقتصادی و اداری استفاده می کردند. خط به معنی واقعی حدود 2500 سال قبل از میلاد با تثبیت علائم و معانی استاندارد آغاز شد. تا دو هزار سال قبل از میلاد، اکثر کشورهای آسیای جنوب غربی تحت نفوذ سیاسی ملل باسواد بود.

به دلیل مقتضیات عملی، تعیین خط فصل میان پیش از تاریخ و خود تاریخ دشوار است. حتی در آسیای جنوب غربی، جایی که خط از آنجا آغاز شد، تنها مراکز اصلی سیاسی به واقع تحت تاثیر باسوادی قرار داشتند، گر چه چندین هزار سال پیش بخشی از دوره تاریخی بوده اند. اگر چه اسناد کتبی، مهمترین منبع تاریخ محسوب می شوند، اما با اندکی تامل در می یابیم که علم باستان شناسی گسترش دانش ما را فراخ تر می کند.

جهت دقیق تر ساختن تقسیم بندی تاریخ بشر، می توان دوره آغاز تاریخی را تعریف نمود. آغاز تاریخی عبارت است از مطالعه اقوامی که بعد از شروع تاریخ می زیستند، زمانی که خط هنوز اختراع نشده بود.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی